Menü
2019. feb. 08

Nem is gondolnád, Budapest hol áll a világ városai között a lakásár növekedés tekintetében!

_data/news_1549637437.jpg

 

A Knight Frank globális lakáspiaci index közzétette legfrissebb tanulmányát, mely a világ 150 nagyvárosának ingatlanár-növekedését vizsgálta 2017 és 2018 között.

A tanulmány szerint Budapest dobogós helyet tudhat magának az árnövekedésben. Világszinten egyedül a kínai Xi’an városa és az indiai Ahmedabad előzi meg. A statisztika szerint Budapesten 19 százalékos áremelkedésről beszélhetünk az ingatlanpiacon.

„A főváros egészét tekintve is folyamatosan emelkedő árakat tapasztalunk, de a legnagyobb mértékben a panellakások árai nőttek a tavalyi adatokhoz képest. Régiós szinten elérhetőbb árakon tudunk ingatlant vásárolni, mint a közeli Bécsben, Prágában vagy Varsóban.” – közölte Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A listán további európai városok is figyelemreméltó helyen állnak, elsősorban Portó, Rotterdam és Amszertdam. A 20 legmagasabb árnövekedést mutató város listája a következőképpen néz ki:

lakásár növekedés Budapest

A környező országokból a következő legjelentősebb város Zágráb (11,5%), a 16. helyen, valamint Bukarest, amely viszont már csak az 56. helyet foglalja el (5,6%-os áremelkedéssel). A tanulmány a hivatalos állami statisztikákat és a központi bankok adatait használja fel, ide kattintva angol nyelven megtekinthető.

forrás: dh.hu

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.