Menü
2021. feb. 28

ÁFA és illetékkedvezmények a 2021-es otthonteremtési programban

_data/news_1614540235.jpg

Az első CSOK támogatások megjelenése óta a kedvezmények köre szinte évről évre bővült, és ma már szinte eligazodni is nehéz, hogy milyen feltételekkel milyen pénzügyi támogatások vehetők igénybe.  Az otthonteremtési programban a legtöbb kedvezmény a gyermekvállalást ösztönzi, de akadnak támogatási formák, melyekből azok is részesülhetnek, akik nem tudnak vagy nem akarnak gyermeket vállalni.

A támogatásokat szinte bárki ki tudja használni, ugyanis a 10 jelenlegi kedvezmény közül kettőnél nincs gyermekvállalási kötelezettség. Ennek köszönhető, hogy 2021-ben új építésű ingatlanokat bárki 5% ÁFA-tartalommal vásárolhat, magánszemély által épített ingatlanok esetén pedig a költségszámlák után 5 millió forint az ÁFA-tartalomból visszaigényelhető.

 

Kedvezményes lakásáfa:

A 2021. januárjától ismét bevezetett 5%-os, kedvezményes ÁFA új építésű ingatlan vásárlása esetében mindenki számára elérhető támogatás, mely egyidejűleg az új építési projektek kínálatbővülését is ösztönzi.

Egyéb esetben a 27%-os áfát visszaigényelhetik azok, akik építkeznek, ehhez nem elvárás a CSOK felvétele. A magánszemély által épített új ingatlanokra vehető igénybe ez az adókedvezmény, mivel az építtető a telek vételára és az építkezés bekerülési költségei után maximum 5 millió forintig terjedő adó-visszatérítési támogatásban részesülhet az érvényben lévő 27%-os ÁFÁ-ból is.

Falusi CSOK által meghatározott településeken ugyanilyen adó-visszatérítési támogatás használtlakás bővítésére és felújítására is igénybe vehető. A település a Falusi CSOK idén kibővített településlistájában kell hogy szerepeljen.

 

CSOK mellett igényelhető teljes ÁFA és illetékmentesség:

További támogatások igénybevételének már feltétele a gyermekvállalás, vagy a szükséges számú gyermekek megléte. A gyermekhez kötött kedvezményeknél gyermekszámtól függően a támogatás mértéke összesen akár 30 millió forint feletti összeg is lehet az igénylő családok számára.

A 2021-es évben ezen támogatások köre a teljes ÁFA és illetékmentességgel bővült. Új építésű ingatlanok CSOK-os vásárlása esetén a vásárlók most visszaigényelhetik a befizetett 5% ÁFA teljes összegét, a vásárlás utáni illetéket pedig nem kell befizetniük.  

 

Tekintse át az új építésű kínálatot oldalunkon, és keresse bátran szakembereinket kérdéseivel!

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.