Menü
2018. feb. 28

A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!

_data/news_1519850194.jpg

Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. A növekedés szinte minden hitelterméknél jelentős volt, a kihelyezett fogyasztási- és lakáshitelek mennyisége tavaly több, mint 30%-kal emelkedett a Világgazdaság szerint.

Az előző években még a hitelállomány zsugorodásáról lehetett beszélni, ez azonban 2017-ben megváltozott. Jelenleg ki lehet jelenteni, hogy fordulat következett be a háztartások finanszírozásában is, és a hitelállomány szűkülése megállt. Amíg a 2016 év végi adatok majdnem 3%-os csökkenést mutattak a korábbi évhez képest, addig a háztartások hitelállománya 2017-ben már 2,5%-kal magasabb a 16-os értéknél.

A lakáshitel viszi a többit a vállán

Az eladó lakások piacát tekintve még hangsúlyosabb a változás. Az előző évi 2,7%-os zsugorodáshoz képest tavaly 3,4%-os növekedés realizálódott a háztartások kezében. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A 2008-as értéktől persze így is elmarad, melynek 59%-a volt csupán a teljes háztartási hitelfelvétel. 

Eladó lakás Budapest - hitelfelvételek száma

 

A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése. A tranzakciók ilyen mértékű fellendülésében egyértelmű szerepet játszanak a kedvező feltételekkel és alacsony kamattal hozzáférhető lakáshitelek. A Bankráció.hu elemzései szerint, míg 2012 novemberében a lakáshitelek átlagos piaci kamata 11% felett volt, a tavalyi év végére ez az érték 5% alá süllyedt.

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • Hogyan győződjön meg róla, hogy megfelelő minőségű ingatlant vásárol?
    Valóban értékálló ingatlanba fekteti a pénzét? Vannak-e nagy eltérések a minőség tekintetében, és mit lehet tenni, hogy elkerüljük a kockázatot? Szakértői beszámolók alapján összefoglaltuk a legfontosabb tényezőket, valamint összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, melyekre egy lakásvásárlónak kiemelten érdemes odafigyelnie.