Menü
2018. jan. 17

Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni

_data/news_1516220603.jpg

2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek. 

A 2018-as évre vonatkozó adótörvény-módosító javaslatokat tavaly novemberben fogadta el az Országgyűlés. A legújabb adócsomag jó hírrel szolgál a bérbeadóknak. 2018. január 1-től a magánszemélyek ingatlan-bérbeadása kapcsán az eho azaz az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége megszűnik, így a bérbeadással foglalkozó magánszemélyek adóterhei jelentősen csökkenhetnek. A továbbiakban egyedül a 15 százalékos személyi jövedelemadót kötelesek megfizetni a bevétel után a bérbeadók. 

A kormány állítása szerint az intézkedéssel a be nem jelentett bérbeadások visszaszorulását kivánják elérni, mivel a bérbeadásból származó jövedelmeket a jövőben már kevésbé éri meg eltitkolni. Mindazonáltal ingatlanpiaci szakértők szerint nem várható jelentősebb árcsökkenés a bérbeadó ingatlanok piacán, mert a lakástulajdonosok jelentős része eddig sem fizetett meg minden közterhet a lakáskiadásból származó jövedelme után. 

  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.


  • Hogyan győződjön meg róla, hogy megfelelő minőségű ingatlant vásárol?
    Valóban értékálló ingatlanba fekteti a pénzét? Vannak-e nagy eltérések a minőség tekintetében, és mit lehet tenni, hogy elkerüljük a kockázatot? Szakértői beszámolók alapján összefoglaltuk a legfontosabb tényezőket, valamint összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, melyekre egy lakásvásárlónak kiemelten érdemes odafigyelnie.