Menü
2020. jan. 30

Ingatlanárak 2020: beszéljünk az ingatlanpiac változásairól!

_data/news_1580411003.jpg

 

A KSH eddig közölt adatai alapján a 2019-es év második felében enyhe csökkenés következett be a használt lakások áraiban. A szakértők óva intenek a végletes következtetésektől, mindenesetre a jelenleg tapasztalható piaci mechanizmusok arra engednek következtetni, hogy az eddigi drasztikus áremelkedést egy mérsékeltebb időszak fogja felváltani 2020-ban. Tekintsük át a 2020-as évben várt trendeket!

Sokan már évekkel ezelőtt is az ingatlanárak közelgő bezuhanását bizonygatták, mely előrejelzés most sem számít különösebben megalapozottnak. Minimális megtorpanások mellett 2014 óta egy meglehetősen erőteljes piaci felívelésnek lehetünk szemtanúi. Ez idő alatt a városi lakásárak tulajdonképpen megduplázódtak, de Budapest egyes kerületeiben akár a kezdeni árak háromszoros értékét is elérték. A mostani helyzet az első olyan időszak 2014 óta, amely ettől eltérő folyamatot sugall.

Az ingatlanpiac szezonalitásából adódóan a nyári hónapok általában mérséklődést jelentenek az adásvételek tekintetében, idén nyáron azonban ez a szokásosnál nagyobb mértékű visszaesés volt. Mivel ezeket a KSH adatokat 4-5 hónap késéssel publikálják, mostanra kaptunk egy objektív képet az árakról, melyek azt mutatják, hogy a használt lakások árai 2019 első három negyedévében lényegében nem emelkedtek (országos átlagban).

Érezhető visszaesésre a piacon ugyanakkor nem nagyon lehet számítani. Ez mindaddig elvárható, amíg teljesülnek az alábbi gazdasági körülmények:
- bővülő gazdaság
- növekvő bérek
- alacsony munkanélküliség
- alacsony hitelkamatok

Ami várható, hogy a mérsékeltebb áremelkedést hosszabb stagnálások szakítják meg, többek között olyan okok miatt, mint
- alternatív befektetési lehetőségek megjelenése (pl. Magyar Állampapír Plusz)
- új befektetők számának csökkenése
- átlagfizetésekhez viszonyított ingatlanárak és bérleti díjak drágulása
- előnytelen demográfiai folyamatok
- eddigi ÁFA kedvezmények megszűnése

Az ingatlanpiaci elemzések természetesen mindig egy átlagértéket mutatnak meg. Jelentős eltérések lehetnek azonban különböző típusú házak, lakások, és különböző területek, városrészek között. Jó példa erre, hogy az új építésű lakások árai a január 1-től érvényben lévő 27%-os ÁFÁ-nak köszönhetően tovább növekedtek, ugyanakkor a Duna House eladási statisztikái alapján a panellakások piacán csaknem 5%-os csökkenés volt tapasztalható. 

Míg például a XII. kerületi eladó lakásokra arányaiban továbbra is nagy kereslet mutatkozik, külvárosi kerületekben lassulás érezhető. Hogy mennyire tartós és milyen mértékű megingásról van szó, arról megoszlanak a vélemények, de mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy egy újabb szakaszba érkezett a lakáspiac, és most különösképpen érdemes figyelemmel követni az árak alakulását és a piaci történéseket.

A továbbiakban tekintse meg oldalunk új építésű lakáskínálatát!

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.