Menü
2018. márc. 20

Hogyan győződjön meg róla, hogy megfelelő minőségű ingatlant vásárol?

_data/news_1522404233.jpg

 

Milyen trendek és változások tapasztalhatóak napjainkban az építőiparban? Vannak-e nagy eltérések a minőség tekintetében, és mit lehet tenni, hogy elkerüljük a kockázatot? A Portfolio.hu elemzésében az építőipar sikeres szakemberei ezeket a kérdéseket tárgyalták ki és számoltak be tapasztalataikról. A beszámolók alapján összefoglaltuk a legfontosabb tényezőket az új lakások minőségét illetően, valamint összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amikre egy lakásvásárlónak érdemes odafigyelnie, hogy valóban értékálló ingatlanba fektesse a pénzét.

Megbízható piaci szereplők, korszerű anyaghasználat

A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a gazdasági válság előtti időkhöz képest jelentős minőségi javulás érezhető a kivitelezésben. A válság következtében a piacon egyfajta letisztulás ment végbe, csak azok a piaci szereplők maradtak nyeregben, akik megfelelő háttérrel és tapasztalattal rendelkeztek, és fenntartható elvek mentén folytatták működésüket.

„Az elmúlt 10 évben részben a szigorúbb jogszabályi előírásoknak, részben a technikai fejlődésnek köszönhetően javultak az épületek és a lakások műszaki paraméterei, például jobbak az energiahatékonysági mutatók, és szintén látható fejlődés a felszereltség, a felhasznált anyagok terén is.” – írta Kricsfalussy Tamás, a Metrodom csoport értékesítési igazgatója.

A piaci szereplők lecsökkenése mellett a megfelelő anyaghasználat lehetősége és szükségszerűsége is a minőség oldalára állt. Ma már Magyarországon is ugyanúgy forgalomba kerülnek a jó minőségű és korszerű alapanyagok, mint bármely nyugati országban. Az alapanyagok és technológiák szélesedő palettája egyfajta elvárást tanúsít a kivitelezőkkel szemben, hogy lépést tartsanak a legkorszerűbb piaci megoldásokkal és trendekkel. A beruházók mindeközben egyre inkább arra törekednek, hogy minél színvonalasabb projektet hozzanak létre. Bár a kínálathoz hasonlóan a kereslet is igen nagy, a vásárlók ma már nagyobb figyelmet fordítanak a műszaki paraméterekre, így jobban meggondolják, milyen projektbe érdemes befektetniük.

„Aki gyorsan értékesíteni akarja fejlesztéseit, hamarabb pénzéhez akar jutni, nem engedheti meg magának a silány vagy kérdéses minőséget. Nem csak a kereslet a felfokozott, hanem a fejlesztők is rövidebb értékesítési ciklusban gondolkodnak, terveznek” - hangsúlyozza Csokló Gábor, a Masterplast Nyrt. műszaki igazgatója.

A fejlesztők azért sincsenek könnyű helyzetben, mert külön nyomást helyez rájuk a munkaerő- és szakemberhiány. A gyengébb minőségű anyagokkal nehezebb dolgozni, és az esetleges hibák már igen korán kiütköznek, ez ma már nem fér bele a kivitelezőnek.

Szigorúbb szabályozás

A korábbiakhoz képest jelentős kötöttségeket jelent még a jogszabályi elvárásoknak, a szigorúbb építési szabályoknak való megfelelés. Egyre elterjedtebb az építőiparban is a gyártói garancia. A gyártók csak olyan termékekhez adják a nevüket, amelyek valóban megbízhatóak. További pozitív trend az építőipar „kifehéredése”, korábban nagyobb teret kapott a fekete és szürke gazdaság a kivitelezésekben, mely soha nem szolgálta az építési minőséget. Pozitívum továbbá az is, hogy az utóbbi években fontos szakmai összefogás alakult ki a magasépítő szektor résztvevői között.

„Az építési kultúra is fejlődött, hiszen a nyugaton, már akár több évtizede használt és elismert technológiák és anyagok szépen lassan beépülnek az itthoni kivitelezők technikái közé is. Ezt a fejlődést segítette még, a válság munkahiányosabb időszakában felerősödött szakmai oktatások megléte, a szűkösebb esztendőkben külföldön dolgozó, de a mostani lehetőségek miatt hazatérő szakmunkások műszaki ismerete, illetve a megváltozott vásárlói igények is – fejtette ki Sztrucska Péter a Masterplast Hungária Kft. értékesítési igazgatója.

Miért intik óvatosságra a vásárlót?

Bár a minőségben kézzel fogható javulás tapasztalható, a nagy keresletnek köszönhetően továbbra is fennáll az veszélye, hogy hiányosabb hozzáértésű szereplők jelennek meg a piacon alacsonyabb műszaki minőségű projektekkel. A visszaesés időszakában iparágat váltó szereplők most újra üzleti lehetőséget láthatnak az építőiparban. A lakóingatlan fejlesztési boom óta számos cég megjelenik a piacon, melyek kimondottan egy-két projekt kivitelezésére jönnek létre, és esetükben hosszútávon akár a szavatossági és garanciális javításokkal is gond adódhat. A hosszú időn keresztül hirdető, az építkezést el nem kezdő vagy extrém módon lassan, nehézkesen haladó vállalkozások esetében például nem megfelelő szakmai és anyagi hátérre következtethetünk. Ezekből az okokból adódóan a lakásvásárlóknak érdemes különös körültekintéssel eljárni és esetlegesen kikérni szakértők véleményét is az ingatlanokkal kapcsolatban.

Mit tegyen, hogy biztosan megfelelő minőségű ingatlant válasszon?

Mivel az új építésű lakások nagyon korán, gyakran már a tervezés fázisában elkelnek, a vevőknek tulajdonképpen még az építkezés megkezdése előtt, a tervrajzok és leírások alapján kell dönteniük. Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a három lépést, amely véleményünk szerint elengedhetetlen, ha meg akarunk győződni a kiválasztott projekt minőségéről. Ha biztosra akar menni, fordítson kiemelt figyelmet az alábbiakra:

1. Ellenőrizze a beruházó és kivitelező céget!

Mivel a CSOK és az áfa változás következtében megkezdett első beruházások átadása csak idén kezdődik meg, nehéz megmondani előre, hogy az egyes projektek vajon milyen minőségben fognak megvalósulni. A választásnál igencsak fontos, hogy a vevők stabil piaci szereplőket válasszanak. Érdemes utánanézni a beruházó és kivitelező cégnek, megtudni valamit azok hátteréről, referenciáiról. Általában ha felmerült már a múltban valamiféle probléma a működésükkel kapcsolatban, az könnyen fellelhető. Olyan vállalkozó projektjét érdemes előnyben részesíteni, aki már régóta jelen van a piacon, és stabil, kiterjedt alvállalkozói bázist és műszaki stábot tud maga mögött. Sokat elárulhat egy fejlesztőről az is, ha megtekinthetjük egy korábbi projektjüket, esetleg egy lakást a fejlesztő által már felépített épületben.

2. Tanulmányozza át a műszaki leírást!

Mivel a fejlesztéssel kapcsolatban gyakran még nincsenek kézzel fogható eredmények, a műszaki tartalom adhat egy támpontot azzal kapcsolatban, hogy milyen alapokon nyugszik valójában a kivitelezés. A műszaki leírás ideális esetben részletesen bemutatja az építésben felhasznált alapanyagokat és technológiákat. Ne elégedjen meg egy rövid, általánosságokat tartalmazó leírással! A felkészült, tapasztalt kivitelezők már a promóciós anyagokban, brosúrákban is értékes műszaki információkat tesznek közzé, mivel ezek győzik meg a vásárlót a projekt szakmai hátteréről. Épp ezért betekintést kell kérni a műszaki dokumentációba, és ha kell, az adásvétel megkötése előtt ingatlanos szakemberrel is érdemes azt véleményeztetni.

3. Vonjon be független ingatlanszakértőt!

Összességében tehát arra kell figyelmet fordítani, hogy a projekteknek a szakmaisága igazolva legyen. Ehhez gyakran nagyon jól jön egy külső szakember segítsége. A gyakorlott szemű, tapasztalt szakemberek ismerik a legfontosabb szempontokat, képesek megállapítani egy projekt gyengeségeit, esetleg kockázatát. Ha már felépült ingatlanról van szó, a műszaki adatok és az épület bejárása együttesen már elég megbízható képet adnak a fejlesztésről. A műszaki dokumentumok áttanulmányozása szakértő segítségével tehát jelentős biztosítékot nyújt arra vonatkozóan, hogy egy hosszú távon is értékálló és alacsony fenntartási költségekkel bíró lakás kerüljön a tulajdonába.

Ha szeretne kiigazodni a lehetőségek között, és szakértői segítséget igénybe venni a választáshoz, keressen fel minket bármely elérhetőségünkön! Szolgáltatásainkat díjtalanul és kötöttségek nélkül igénybe veheti!

Az elérhető új építésű projekteket itt megtekintheti: Eladó lakás Budapest

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.