Menü
2018. nov. 08

Marad az 5%-os, kedvezményes lakásáfa

_data/news_1541713656.jpg

Még 2023-ig számolhatunk az 5%-os kedvezményes lakásáfával új ingatlan vásárlásakor.

Varga Mihály pénzügyminiszter eheti bejelentése megerősítette, hogy az új építésű lakásokra jelenleg alkalmazott 5%-os áfakulcs 2019 után is érvényben marad, egészen 2023-ig, de csak azon projektek esetében, melyek 2018. november 1-én már elfogadott építési engedéllyel rendelkeztek. Az erre vonatkozó kormányjavaslat a héten kerül az Országgyűlés elé a törvényalkotási bizottságon keresztül. 

A 2019-es év utáni lakásáfát ez idáig komoly jogbizonytalanság övezte, mivel a már futó projektek sem lehettek biztosak benne, hogy milyen feltételek mellett értékesíthetik majd a lakásokat 2020-ban. Számos projekt jelentős csúszásban van a munkaerőhiány miatt, és jó ideje kérdés már, hogy részteljesítések után milyen áfa fizetendő. Főszabály szerint 2019. december 31-ig van érvényben a kedvezményes adókulcs, azt ezt követő időszakról eddig nem volt kézzel fogható információ.

Az új törvényjavaslat ezt a kérdést végre egyértelműen megválaszolja. Azok az új építésű lakások, melyek 2018. november 1-én elfogadott építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig értékesíthetők 5%-os áfával a 27%-os áfakulcs helyett. Ez megnyugtató hír a megkezdett és tervezett projektek építőinek, ugyanakkor nem hoz könnyítést az építési engedéllyel még nem rendelkező fejlesztések számára. Ilyen értelemben a törvényjavaslat nem segíti elő a beruházások bővülését. A kedvezményes áfa miatti számottevő árcsökkenésre nem nagyon lehet számítani a lakáspiacon, de előfordulhat, hogy 2020-2021-es átadású projektek árszintjére kedvezően hat a bejelentés, ha a beruházók eddig a magasabb áfakulcsot építették a lakások árába.

A héten a harmadik negyedév lakásépítési statisztikái is napvilágot láttak, melyek azt sugallják, hogy 2020 után sem kell jelentős kínálat-csökkenésre számítani, az újépítésű projektek száma az évi 20 ezres szint magasságában marad. Az IFK (Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület) adatai szerint jelenleg 10 ezer épülő lakás átadása csúszik előreláthatólag 2019 utánra, és nagyjából 20-25 ezer olyan lakásról beszélhetünk, melyek engedéllyel rendelkeznek, de még nem épülnek, vagy éppen engedélyeztetés alatt állnak Magyarországon. A kormány korábban bejelentett célja, hogy évente 40 ezer új lakás épüljön, ami viszont a jelenlegi szabályozás és építőipari kapacitások mellett a közeljövőben nem reális.

 

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.