Menü
2018. jún. 15

Érdekesség: A technológia lekörözi a képzelőerőt?

_data/news_1529068341.jpg

Bár a népmesékben találkoztunk már a kacsalábon forgó palota kifejezéssel, nem gondoltuk volna, hogy egyszer egy forgó-csavarodó felhőkarcolót a saját szemünkkel is megcsodálhatunk majd. Az már nem meglepő, hogy ha valahol megépítenek egy ilyen lehetetlen építményt, az nem máshol, mint Dubaiban fog megvalósulni.

A 420 méter magas, 80 emeletből álló felhőkarcoló Dynamic Tower néven épül az Egyesült Arab Emirségekben. Már 2007-ben nyilvánosságra kerültek a tervek, azonban a jelenlegi elképzelés szerint 2020-ban adják csak át az épületet.

David Fisher és Leslie Robertson tervei számos szempontból rendhagyóak. A teljes épületet gyárilag előre megépített modulokból fogják összeállítani, melynek köszönhetően a modulok gyártásával egyidőben az épület összerakása szokatlan gyorsasággal megtörténik majd. A tervek alapján az épület minden egyes emelete különálló forgást végez, melynek eredményeként az épület egésze folyamatosan változtatja az alakját, és egészen hipnotizáló hatást kelt a szemlélőben.

 

 

Az emeleteken lévő lakások és irodák ennek megfelelően állandó mozgásban lesznek, és így a panoráma és a fényhatások is folyamatosan változnak a nap során. Mindennek a tetejébe a Dynamic Tower valódi ökoház lesz, amely magas hatékonysággal fogja kiaknázni a szél- és napenergiát, mely várhatóan minden energiaszükségletét fedezni fogja.

  • Januártól jobb helyzetben a bérbeadók - nem kell EHO-t fizetni
    2018-ban kedvezőbb feltételekkel adhatják ki lakásukat a bérbeadók. Korábban, ha a hosszú távú ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elérte az 1 millió forintot, a személyi jövedelemadó mellett 14%-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetni. Ez alól mentesülnek idén januártól a lakásukat kiadó magánszemélyek.
  • A lakáspiac ütőkártyája jelenleg: a hitel!
    Az előző évben a lakáspiaci tranzakciókkal együtt a hitelkihelyezések mértéke is jelentős növekedést produkált. Az MNB közzétett adatai szerint 2008 óta nem vett fel annyi hitelt a magyar lakosság, mint a tavalyi évben. A lakossági hitelezés legfőbb motorja a lakáshitel, melyben elsődleges szerepet játszik a CSOK elterjedése és az új lakásprojektek folyamatos bővülése.